Istraživanje utjecaja mobitela u prometu

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti provela je istraživanje koje je potvrdilo da mobitel za volanom danas u Hrvatskoj koristi 90 posto vozača i 33 posto biciklista, a 50 posto pješaka prelazi prometnicu s pogledom prikovanim na ekran pametnog telefona.

Prvi put je u Hrvatskoj provedeno istraživanje distrakcije, kao ispitivanje reakcija vozača koji koriste mobitel tijekom vožnje. Istraživanje je napravljeno pod vodstvom dr. sc. Marka Ševrovića, predstojnika Zavoda za prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti i njegova tima i to na poligonu ORYX Centra za sigurnu vožnju u Zagrebu.

Utvrdili su da je prosječno vrijeme reakcije vozača 0,6 sekundi koje se za vrijeme razgovora na mobitel povećava na 1,5 sekundi, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi. U to vrijeme, pri brzini od 60 km/h, vozilo prijeđe dužinu od 12 pješačkih prijelaza. Kad se pak rezultate istraživanja pretoči na brzine na autocesti, vozaču pri brzini od 100 do 130 km/h dok piše ili čita SMS automobil je bez nadzora najmanje 100 metara. Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a on je i najveća od svih distrakcija koje imamo vezano uz naše ponašanje u prometu. Izdali su i publikaciju “Mobitel – skriveni ubojica na cesti” namijenjenu prvenstveno mladim ljudima, koji još nisu stekli navike korištenja mobitela u prometu.