Eko vožnja prepoznata je kao jedna od najučinkovitijih mjera za poticanje energetske učinkovitosti u prometu na razini Europske unije, a ORYX Centar za sigurnu vožnju još je jednom dokazao da je prva destinacija za edukaciju u tom području.

Djelatnici Šibensko – kninske županije uspješno su završili edukaciju „Trening i promocija eko vožnje“ koju je sukladno Godišnjem planu energetske učinkovitosti, organizirali Županija.

Cilj treninga bio je da korisnici voznog parka Županije, a koji su stekli licencu prije donošenja Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, postignu maksimalnu razinu osviještenosti te edukacijom ostvare značajne uštede u potrošnji goriva i smanjenju štetnih plinova u atmosferu.

Trening Eko vožnje razvijen je u suradnji s belgijskom tvrtkom Key Driving Competences čiji je program eko vožnje prihvatila i sama međunarodna prijevoznička unija (IRU).

Teoretski dio odvijao se u učionici, a praktični dio u realnim uvjetima na cesti s vozilom koje je opremljeno tehnikom za mjerenje svih potrebnih parametara prilikom vožnje. Uz polaznika, u vozilu se cijelo vrijeme nalazio i instruktor – moderator, koji bilježi stil vožnje vozača i savjetuje.

Kao najvažniji rezultati treninga pokazale su se značajne uštede u potrošnji goriva i smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu, čime Županija daje vlastiti doprinos očuvanju prirode. Uz navedeno, ovaj trening dao je i pozitivan efekt na troškove redovnog održavanja vozila, smanjenje prometnih nezgoda i povećanje sigurnosti i udobnosti vozača.