Trening eko vožnje

Trening eko vožnje predviđen je za sve vozače, a posebno za profesionalne te predstavlja inovativni temelj dobrog, ekonomičnog i ekološkog upravljanja vozilom.

Ova vrsta treninga namijenjena je svima, a posebice tvrtkama sa većim voznim parkovima gdje uštede najbrže dolaze do izražaja.
Program se radi individualno za svakog polaznika, tj. naručitelja, a pri tome se ciljano uzima u obzir struktura voznog parka i profili vozača.

Sam trening odvija se u realnim uvjetima na cesti s vozilom koje je opremljeno tehnikom za mjerenje svih potrebnih parametara prilikom vožnje. Uz polaznika, u vozilu se cijelo vrijeme nalazi i instruktor.

Kao najvažniji rezultati treninga proizlaze značajne uštede u potrošnji goriva i smanjenje emisije štetnih plinova u atmosferu, čime dajemo i vlastiti doprinos očuvanju prirode.

REZULTATI:

U periodu od kolovoza do prosinca 2013.g., Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i ORYX Centar za sigurnu vožnju proveli su pilot projekt pod nazivom “EKO vožnja” sa ukupno 170 vozača (119 vozača kamiona i autobusa te 51 vozačem osobnih automobila) iz 18 tvrtki u RH(CityEx, INA, Konzum, Mlinar, Podravka, RALU logistika te mnoge druge). Navedeni vozači prošli su trening EKO vožnje po licenciranoj metodi ORYX Centra za sigurnu vožnju, a rezultate treninga analizirao je Energetski institut Hrvoje Požar u svojoj studiji.

Navedena studija pokazala je 4 ključna rezultata koje donosi  trening EKO vožnje po metodi ORYX Centra za sigurnu vožnju kroz:

  1. Smanjenje troškova za vozače (ekonomija vožnje) – trening direktno smanjuje potrošnju goriva u prosjeku za 10,88% kod teretnih vozila te 18,1% kod osobnih vozila. Uz to smanjuje i troškove održavanja vozila te troškove nastale uslijed prometnih nesreća.
  2. Smanjenje emisije stakleničkih plinova (okoliš) – trening u prosjeku direktno smanjuje emisiju CO2 za 11,01% kod teretnih te 17,96% kod osobnih vozila, a uz to smanjuje i lokalne emisije štetnih plinova te buku.
  3. Povećanje sigurnosti u cestovnom prometu – poboljšava i unaprjeđuje vozačke sposobnosti
  4. Doprinos društvenoj odgovornosti – trening doprinosi odgovornijoj vožnji, smanjuje stres za vrijeme vožnje te povećava ugodnost u vožnji za vozače i putnike.