Na ORYX Centru za sigurnu vožnju održao se prije nekoliko dana zanimljiv test. Daniel Šaškin, višestruki prvak Hrvatske u reliju, radijska voditeljica Lorena Nosić, snimili su prvi od šest nastavaka Vozačke akademije, serijala koji na zanimljiv način pomaže olakšati vožnju novim i starim vozačima. U prvom nastavku Vozačke akademije, prošli su kliznu stazu sa hidrauličnom pločom, na kojoj su se upoznali sa slalom vožnjom, naglim kočenjem maksimalnom snagom na suhoj, kliznoj i kombiniranoj površini te izbjegavanju prepreka.

U nastavku prenosimo članak u cijelosti:

I sve je u redu dok se prvi put ne nađu u riskantnoj situaciji, primjerice, kada pred automobil istrči dijete. Tada treba munjevito reagirati. A s obzirom na to da im je naslon previše udaljen od upravljača, nemaju se o što oduprijeti da bi munjevito i snažno gurnuli upravljač, promijenili smjer vožnje i izbjegli nalet na dijete.

I tu dolazimo do sljedeće pogreške. Devet od deset vozača vuče umjesto da u zavoju gura upravljač, ali većina ih tu lošu naviku nažalost vuče iz autoškole, gdje buduće vozače uče raznoraznim načinima okretanja upravljača.

Upravljač se gura vanjskom rukom u zavoju. U desnom zavoju, dakle, lijeva je ruka ta koja odrađuje glavninu posla. Desna samo pridržava upravljač i ulijeva dodatnu sigurnost. Na taj način vozač stječe ravnotežu u automobilu, jer guranjem upravljača pridržava svoje tijelo i bolje osjeća automobil. To najbolje znaju iskusni relijaši…

Samo pravilan položaj tijela za upravljačem i rad ruku na upravljaču omogućuju brzu reakciju, dobar osjećaj za cestu i sigurnost. Većina iskusnih vozača iz gotovo sigurne nesreće izvukla su se brzom reakcijom. Da su u tom trenutku spavali s jednom rukom na upravljaču, a drugom na mjenjaču, reagirali bi koju sekundu kasnije. A pri 100 km/h, to je previše…

Marko Miščević

Kroz Vozačku će vas akademiju u šest nastavaka voditi naš Daniel Šaškin, prvak Hrvatske u reliju 2005. i 2013., koji se sredinom siječnja vratio iz Perua, gdje je sa suvozačem Sašom Bittermanom osvojio 35. mjesto u ukupnom poretku na reliju Dakar

 

U kratkom stripu donosimo vam niz pravila kako se što udobnije i pravilnije smjestiti za upravljačem. Naravno, pritom treba znati da se automobili razlikuju da i nije u svakom moguće naći idealan položaj.

NAJVAŽNIJA PRAVILA:

1) Noge uvijek blago savijene

Kad pritisnete papučicu gasa ili spojke do kraja, noge ne smiju biti potpuno ispružene. U njoj mora ostali mala rezerva snage. Tko ima mogućnost, treba podesiti i visinu sjedala, što je osim za preglednost važno i za pravilan položaj nogu. Visinu sjedala lako je provjeriti – kada se odgurnete od nožnog oslonca, vaše se tijelo ne bi trebalo podizati.

2) Gurajte upravljač, a ne vucite ga

 

Ruke uvijek trebaju biti blago povijene. I to je lako provjeriti. Ako vam je kod zakretanja upravljača ruka u gornjoj točki potpuno ispružena, morate primaknuti naslon. Kako automobili imaju različit kut upravljača, u Renaultu Cliju ćete, primjerice, morati sjesti bliže nego u Daciji Duster. Upravljač se okreće guranjem vanjske ruke kroz zavoj, a ne potezanjem unutrašnje. To je najvažnije pravilo. Položaj u zavoju je dobar do točke kada se ruke ne počnu križati na upravljaču – tada se gubi mogućnost korekcije.

3) Ni preblizu ni predaleko

Za početak je važno otkloniti loše navike. Sjedenje preblizu ili predaleko od upravljača za sobom povlači nemogućnost upravljanja u kritičnim situacijama. Ležanje za upravljačem po uzoru na vozače Formule 1 ne pali u automobilu – upravljač ostaje predaleko. Pronalazak najboljeg položaja kreće od podešavanja udaljenosti od nožnih komandi, zatim podešavanja nagiba naslona i visine, odnosno dubine upravljača. Da biste u riskantnoj situaciji kočnicu mogli pritisnuti punom snagom, sjedeća površina ne smije biti predaleko. Ako je pak preblizu nećete imati dovoljno prostora za normalno premještanje noge s papučicu na papučicu, odnosno odmorište. Isto vrijedi i za naslon. Ako je postavljen predaleko, izgubit ćete oslonac za rame i u riskantnoj situaciji nećete moći dovoljno brzo reagirati.

4) Češće koristite oslonac za nogu

Oslonac za nogu je važan kad je u pitanju sigurnost – nalazi se pod idealnim kutom, tako da kod eventualnog sudara ne dolazi do izvrtanja zgloba. Osim toga, odlično je uporište za tijelo u zavojima. Sjedite li predaleko, nećete ga moći pravilno iskoristiti, dok preblizu riskirate s ozljedom. Trebali biste se njime služiti kad god ne mijenjate stupanj prijenosa.